Schade

Lees hier alles wat je moet weten over schade

Meest gestelde vragen

Hoe toon ik mijn schadevrije jaren aan?

Als je wisselt van verzekeraar voor je autoverzekering, is het nodig je schadevrije jaren aan te tonen. Je nieuwe verzekeraar vraagt hier altijd naar. Ook als je een leasecontract afsluit en opgeeft 5 of meer schadevrije jaren te hebben, moet je de schadevrije jaren aan kunnen tonen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden.

1. Roy-data 
Vanaf 1 september 2007 bestaat de centrale database Roy-data. Alle verzekeraars registreren hierin hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Je nieuwe verzekeraar kan via deze database jouw schadevrije jaren controleren.

2. Royementsverklaring
Als je schadevrije jaren in het buitenland hebt opgebouwd, geeft je buitenlandse verzekeraar een royementsverklaring af, net als in Nederland. De verklaring ontvang je bij het opzeggen van je autoverzekering. In de royementsverklaring staan jouw schadevrije jaren. De verklaring moet in het Engels of Duits zijn en is maximaal drie jaar geldig. Check met je verzekeraar of zij deze verklaring accepteren.

3. Leaseverklaring
Na afloop van een leasecontract ontvang je op aanvraag een leaseverklaring. Deze wordt in Roy-data geplaatst en toont de opgebouwde schadevrije jaren.
Wil je een leaseverklaring van Justlease ontvangen? Je kunt deze leaseverklaring aanvragen via onze website. 

4. Werkgeversverklaring
Heb je in een auto van de zaak gereden? Dan kun je om een werkgeversverklaring vragen. Let op dat je werkgever een verklaring van de betreffende verzekeraar invult. Voorwaarde is dat je de enige bestuurder was van die auto.