Terug naar het overzicht

Dit zijn de 5 grootste irritaties in het verkeer en zo verdraag je ze

16 november 2018

Oooeeeh, daar word je opeens afgesneden door iemand die blijkbaar ongezonde haast heeft. Je kunt hem wel….Wat het ook is dat je op dat moment voelt, vandaag laat je het gewoon gaan. Het is namelijk de internationale Dag van de verdraagzaamheid en dus adem je diep en in en uit en rijd je rustig door.

Voor ons is deze dag een goed moment om het te hebben over irritaties in het verkeer. We hebben de 5 grootste voor je op een rijtje gezet. En om je op deze dag te helpen, krijg je van ons ook advies over hoe je met die irritaties kunt omgaan.

Even bellen hoor

Met stip en zeer terecht op nummer 1: smartphonegebruik. 53% van alle automobilisten ergert zich hier vreselijk aan. Hoe ga je verdraagzaam om met een smartphonegebruikende bestuurder? Laten we eerlijk zijn, er is weinig dat je kunt doen. Dus blijf kalm en let it go.

Zit je nou naast iemand die tijdens het rijden met de telefoon aan het spelen is, spreek ze er dan gewoon direct op aan. Reageer in elk geval niet agressief. Dat wekt vaak juist meer agressie op. Geef gewoon het goede voorbeeld. Dus doe – voordat je rijdt – je headset op, gebruik die carkit of zet je telefoon op vliegtuigmodus en leg ‘m weg totdat je op je bestemming bent.

Ik ben graag in je buurt

Bumperklevers, die zijn echt irritant. Maar ook de manier waarop veel automobilisten reageren op een bumperklever – ze gaan plots op de rem staan – is irritant én heel gevaarlijk. Of wil je graag dat iemand achterop je botst en je een whiplash bezorgt?

Wat je beter kunt doen, is even naar rechts gaan om de bumperklever te laten passeren. En nee, je steekt niet je middelvinger op als hij/zij voorbij rijdt. Al kan je dat in gedachten natuurlijk altijd doen. Er is niks mis met een mentale middelvinger.

We zijn toch niet Brits!

Ook heel irritant: de linksrijder. Het liefst wil je ‘m rechts inhalen, maar dat mag niet van de politie. Hetzelfde geldt voor onnodig linksrijden én voor seinen en toeteren. Dat wekt allemaal agressie op. Ons advies: ga niet bumperkleven en heb geduld. Sommige mensen zijn onzeker in het verkeer en doen er wat langer over om naar rechts te gaan. Kortom, wees tolerant, niet irritant.

Kleine moeite zou je denken

Automobilisten die afval uit het raam gooien: irritant en heel asociaal. Als je het ziet gebeuren, dan kun je er op wat van zeggen. Met het risico dat de dader er niet heel leuk op reageert. Oplossing: geef het goede voorbeeld en ruim het zelf op. Tegenwoordig is er een hele beweging van mensen die de rommel van anderen opruimen. Het heet ploggen. Een handje helpen is dus niet alleen verdraagzaam, maar ook hip!

Opzij, opzij, opzij

23% van alle automobilisten vindt snelheidsduivels ergerlijk. Begrijpelijk, want ze houden zich niet aan de verkeersregels en brengen daardoor andere verkeersdeelnemers in gevaar. Ook in deze situatie kun je voor eigen rechter spelen en links blijven rijden om die hardrijder op z’n nummer te zetten, maar dat levert vaak alleen maar meer agressie op.

Dus: blijf kalm, ga rustig aan de kant en lach erom, want de kans is groot dat die snelheidsduivel geflitst wordt en een dikke boete op de deurmat krijgt. Karma heet dat en het werkt bijna altijd.

Hoe blijf jij zen?

Wat is jouw grootste irritatie in het verkeer? En belangrijker nog: hoe ga jij ermee om?

Delen via