Terug naar het overzicht

Alles wat je altijd al wilde weten over de APK, maar nooit durfde te Googelen

2 augustus 2018

Bijna iedereen kent de Algemene Periodieke Keuring of de APK. Je moet in elk geval erg je best hebben gedaan om er nog nooit van te hebben gehoord.

Maar dat je weet wat het is, betekent niet dat je APK-oloog bent. Er blijven altijd vragen die je niet stelt omdat iedereen het antwoord al lijkt te weten behalve jij.

Gelukkig kunnen we je op dat punt een helpende hand bieden. En dat doen we graag. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de APK voor je op een rijtje gezet. Dan ben jij weer helemaal bij en je hoeft ons niet eens als bron te noemen.

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?
De eerste paar jaar in een nieuwe auto hoef je je over de APK geen zorgen te maken, want nieuwe auto’s hoeven pas na vier jaar (benzine) of drie jaar (Diesel) voor het eerst te worden gekeurd. Wanneer het zo ver is ontvang je van de RDW een melding dat je auto gekeurd moet worden. Je hebt dan nog ruim de tijd om de APK te regelen.

Heb je de eerste keuring achter de rug, dan moet je met je benzineauto elke twee jaar terugkomen en met je dieselauto elk jaar.

Wat als ik toch te laat ben?

De oproep voor de APK komt binnen en jij denkt: “Ooooh, ik heb nog alle tijd joh.” Maar dan is het druk op werk, was je vergeten dat je op vakantie ging en ben je opeens net te laat met die APK. Wat nu?

Maak zo snel mogelijk een afspraak. Je mag niet rijden in een auto die niet is goedgekeurd. Sterker nog: een afgekeurde/niet gekeurde auto mag niet eens aan de weg staan. Je loopt dus het risico op een boete. Die ontvang je ongeveer een maand na het verlopen van je APK deadline.

Word je aangehouden zonder geldige APK, dan is de kans aanwezig dat je de prent ter plekke krijgt. Een aantoonbare afspraak met een garage kan een goedgeluimde bromsnor nog op andere gedachten brengen als je geluk hebt, maar ga daar vooral niet vanuit. En let op: maak je brokken terwijl je zonder APK rondrijdt, dan geef je je verzekeraar direct een goede reden om je onverzekerd te verklaren.

Waar kan ik de APK laten uitvoeren?

Je kunt alleen een geldige keuring doen bij RDW-erkende bedrijven. Je herkent deze bedrijven aan de oranje sticker met daarop “RDW erkend; apk lichte voertuigen”.

Een APK, wat kost dat?

Er zijn geen vaste prijzen voor de APK. Prijzen kunnen uiteenlopen van twee tientjes tot €40,-. Kun je de APK meteen combineren met een onderhoudsbeurt, dan is het bij een heleboel aanbieders zelfs gratis. Dat betreft natuurlijk wel alleen de keuring zelf en niet de werkzaamheden die er eventueel uit voortkomen.

Lease je een auto bij ons, dan zijn de kosten voor zowel de keuring als het onderhoud inbegrepen in je maandelijkse leasebedrag. Jij hoeft je daar dan dus geen zorgen over te maken.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd?

PANIEK! Nee hoor, niet direct. Je hebt dan twee maanden de tijd om de mankementen te laten repareren. Maar ook in dit geval geldt: als je wordt aangehouden is het risico op een boete groot én je verzekeraar ziet je als niet verzekerd. Snel (direct) regelen dus en zorg voor vervangend vervoer als je dat nodig hebt.

Een fijne APK toegewenst

Zoals je ziet is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar wel fijn als je weet waar je aan toe bent. Voor nu happy driving en dat je APK maar soepel mag verlopen.

Delen via