Terug naar het overzicht

Auto’s duurder door de WLTP. Maar je kúnt nu nog voordelig rijden.

28 januari 2019

Het afgelopen halfjaar werd je via televisie- en radioreclames doodgegooid met de term WLTP. Automerken en andere autoverkopers waarschuwden: koop nu, voordat de prijzen door de WLTP omhoog gaan.

Nu zijn omhooggaande prijzen een goede motivatie om haast te maken met een beslissing die je toch al ging nemen. Maar misschien is het toch ook handig om de WLTP ook uit te leggen. Dan weet je ook wáárom snel beslissen loont.

Wat is WLTP eigenlijk?

Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) is het nieuwe protocol voor het meten van CO2-emissie. Eerder werd die emissie gemeten met de NEDC-methode.

Het nadeel van NEDC was dat de meetmethode slechts werd gebaseerd op de uitstoot in één specifieke situatie en daardoor dus een beperkt beeld bood. Dat is bij de WLTP anders: deze wordt gebaseerd op een langere test en echte omstandigheden. Daardoor zijn de resultaten van de WLTP betrouwbaarder en realistischer. Maar het betekent ook dat de resultaten van testen nu hogere CO2-emissie aantonen.

Oké, ik snap het. Wat betekent dat voor mij?

Auto’s met een hogere CO2-emissie zijn duurder omdat de kosten voor auto’s die minder zuinig zijn hoger liggen en worden doorberekend in de BPM. En dat geldt niet alleen voor een auto die je koopt, maar ook voor leaseauto’s. Die worden gewoon nieuw gekocht en daarom hebben ook leasemaatschappijen diezelfde hogere kosten.

Maar er is goed nieuws

Ondanks dat de WLPT de prijs opdrijft is het nu nog mogelijk om auto’s voor de pre-WLTP prijs te kopen of leasen. Dat komt omdat alleen nieuwe auto’s onder de nieuwe WLTP vallen. Voorraadauto’s vallen gewoon onder de oude methode met de daarbij behorende prijzen.

Wat heb ik daaraan?

Het klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Koop je een voorraadauto – en dus niet eentje die sinds de invoering van de WLTP van de band is gerold, dan betaal je minder.

Het verklaart ook meteen een boel: je ziet in deze overgangsperiode vaak verschillende prijzen voor exact dezelfde auto. Dat komt dus doordat de ene vóór de WLTP werd gebouwd, terwijl de andere erna het levenslicht zag.

Een voorraadwagen is dus goedkoper en die lease je bij ons

Waar vind je nou die goedkopere versies van nieuwe auto’s? Wij bieden in elk geval pre-WLTP auto’s uit voorraad met dus een voordelige prijs. Zowel nieuwe auto’s als occasions.

Wil je weten welke modellen je bij ons kunt vinden?

Bekijk hier ons volledige aanbod met onder andere de Ford Fiesta, Peugeot 108 en Opel Karl als voorraadmodellen.

Wil je echt alles weten over de WLTP-meetmethode? Lees dan alle details, de verschillen met NEDC en veel meer op de website WLTP Facts (Engels).

Delen via