Terug naar het overzicht

Héél goedkoop leasen is niet altijd wat het lijkt. Let dus goed op!

13 februari 2019

De lage maandbedragen voor het rijden van een nieuwe auto vliegen je op radio en televisie om de oren. Het kán bijna niet missen dat je van één of meerdere automerken de boodschap hebt gehoord: lease bij ons, dat kost veel minder.

Slecht nieuws: dat is niet waar! Slechter nieuws: de reclameboodschappen schurken onaangenaam dicht tegen misleiding aan.

Want hoe zit het nou precies?

De leasemarkt in Nederland is een mix van bedrijven zoals Justlease – met verschillende merken in het aanbod van auto’s – en de automerken zelf. Voor jou als consument is dat natuurlijk prettig: hoe meer keuze, hoe beter.

Maar het is dan wel van belang dat je heel goed weet waar je voor tekent. En dat geldt zeker voor de lage leaseprijzen waar nu mee wordt geadverteerd.

Wat is het addertje?

Sowieso is er een groot verschil tussen private lease en financial lease. Bij die zeer lage leaseprijzen gaat het niet over private lease, maar over financial lease. Twee hele verschillende producten, die natuurlijk beide wel opleveren dat je in een nieuwe auto kunt rijden, maar waar wel ook hele verschillende voorwaarden aan hangen. Het één is niet slechter dan het ander, maar om goed te kunnen bepalen wat bij jouw situatie past, moet je natuurlijk wel weten wat het allemaal inhoudt. In het kort: bij financial lease ga je een lening aan. Dat betekent dus dat je rente betaalt, maar ook dat je de auto eigenlijk gewoon koopt.

Aan het einde van de looptijd van je contract heb je dan ook in de meeste gevallen een restschuld en ben je verplicht om de auto te kopen en dus de restschuld af te betalen. Dit is absoluut niet het geval bij private lease.

Daarnaast moet je in de meeste gevallen ook een aanbetaling doen als je kiest voor financial lease. Dat kan gaan om duizenden euro’s, die je natuurlijk wel beschikbaar moet hebben.

En ook niet onbelangrijk, kies je voor financial lease, dan zijn onderhoud, pechhulp, wegenbelasting en je verzekering niet opgenomen in je maandbedrag. Een belangrijk verschil met private lease, waar dat wel geval is.

Een belangrijk addertje

De maandlasten lijken per saldo dus lager omdat je de auto tijdens de looptijd niet helemaal afbetaalt. Dat brengt een risico met zich mee, want je kunt natuurlijk niet exact voorspellen hoe je er over 3 of 5 jaar financieel voorstaat.

Een onduidelijk addertje

En daar zien wij dus een problematische trend. Want hoewel financial lease dus risico’s met zich meebrengt, wordt het op radio en televisie gebracht als gelijkwaardige optie aan private lease. Pas wanneer je als geïnteresseerde echt in het product duikt, kom je erachter dat wat je is voorgespiegeld maar deels klopt. Ja, de maandlasten zijn lager, maar je betaalt aan het begin én einde van de rit meer en moet dan alsnog een redelijk bedrag in één keer aftikken.

Dat moet beter kunnen

Natuurlijk is financial lease gewoon een product en jij als consument kunt zelf bepalen of dat product bij jou en je situatie past. Maar wij denken wel dat de informatievoorziening een stuk transparanter en duidelijker kan.

We hopen dan ook dat aanbieders van financial lease producten die verantwoordelijkheid nemen en hun (potentiële) klanten niet lokken door slechts een deel van het verhaal te schetsen, maar door gewoon eerlijk te zijn over wat zij bieden: een lening.

Een tip van ons om de twee constructies uit elkaar te houden

Vanuit de AFM zijn bedrijven verplicht om wanneer een lening wordt aangeboden de tekst: “Let op! Lenen kost geld.” te tonen of te laten horen. Zodra je die tekst hoort of ziet, dan betreft het een financial lease product.

Wil je alle voor- en nadelen van de financial lease, private lease en direct een auto kopen uitgebreid nalezen? We hebben ze hier netjes voor je op een rijtje gezet of bekijk hieronder het gemakkelijke overzicht waarin de verschillen duidelijk worden.

Private Lease bij Justlease

Kies je voor Private lease van Justlease, dan geniet je van een aantal unieke voordelen zoals direct vervangend vervoer, een haal- en brengservice bij onderhoud en nog meer. Wil je daar meer over weten, dan kun je op onze pagina over Private lease bij Justlease kijken.

 

Delen via