Terug naar het overzicht

Rogier deelt zijn auto via Snappcar: Ik heb eigenlijk geen auto nodig, maar…

27 mei 2019

Rogier van Maanen (27) heeft eigenlijk helemaal geen auto nodig maar hij vindt het “toch wel lekker om er een voor de deur te hebben staan.” De optie om een auto te private leasen, die vervolgens te delen via Snappcar, zodat er voor een klein bedrag per maand toch een auto voor de deur staat, leek hem wel wat. “Ik zie het als een experiment.”

De populariteit van autodelen neemt nog steeds toe en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Ook de vraag naar private lease is niet te stoppen. Het delen van een private leaseauto in ruil voor korting lijkt dan ook een gouden greep van Justlease.

Inderdaad, private lease autodelen klinkt als een recept voor succes. Maar hoe werkt het delen van je auto nou in de praktijk? Wat zijn de voor- en de nadelen? Wij vroegen Rogier van Maanen, private leasedeler van het eerste uur, de hemd van het lijf over zijn ervaringen.

Rogier, stel je auto eens aan ons voor.

“Ik private lease sinds februari dit jaar een Volkswagen Polo bij Justlease die ik minimaal twee keer per maand verhuur via Snappcar. Mijn leasecontract loopt 48 maanden en ik begon met een kilometerbundel van 15.000 kilometer per jaar, maar die heb ik onlangs verhoogd naar 25.000 kilometer. Er worden veel kilometers gemaakt tijdens de huurperiodes. In twee maanden tijd is er al 4.000 kilometer mee gereden, daarom heb ik de bundel tussentijds bijgesteld. Dat kan gelukkig één keer per kwartaal gratis bij Justlease. Het is van tevoren natuurlijk lastig te voorspellen hoeveel kilometers er met een huurauto worden gereden.”

Is dit je eerste auto?

“Nee, ik heb in het verleden al een eigen auto gehad. Dat was toen een tweedehands auto tijdens mijn stage bij een dealer toen ik een jaar of 18, 19 was. Daarna ben ik in Utrecht gaan wonen en heb ik nooit meer per se een auto nodig gehad.”

Waarom heb je eigenlijk voor een private lease deelauto gekozen?

“Ik deel een appartement met een vriend en ik kan met de fiets naar mijn werk. Ook het centraal station van Utrecht is redelijk in de buurt. Een auto heb ik dus nog steeds niet echt nodig, maar een mobiliteitsbehoefte heb ik natuurlijk wel. Het geeft toch een gevoel van vrijheid om een auto voor de deur te hebben staan. Door die auto vaak te delen kan dat voor een laag bedrag per maand. Die rekensom heeft me overgehaald dit private lease avontuur aan te gaan. Ik vond het ook een interessant experiment om te kijken hoeveel ik kan besparen op autolasten. De Polo staat eigenlijk 99% van de tijd op beschikbaar op Snappcar.”

Hoe bevalt het delen van je private lease Polo tot nu toe?

“Eigenlijk heel goed, ik heb er bijna geen omkijken naar. De auto staat voor de deur, of in ieder geval in de buurt, en ik krijg een melding via de Snappcar-app dat iemand mijn auto wil huren. In principe gaat het allemaal automatisch en hoef ik de reserveringen niet goed te keuren. Vaak hebben mensen toch nog vragen vooraf. Die beantwoord ik dan voordat ze hun reservering definitief maken met een betaling. De auto openen ze met de app en de sleutel ligt vervolgens in een houder in het dashboardkastje. Ik hoef dus niet aanwezig te zijn voor een overdracht, ideaal.”

Wat voor vragen hebben mensen dan zoal?

“Ik rijd met Snappcar-stickers op de auto en mensen vragen wel eens of die eraf kunnen. Die kan ik er zelf niet afhalen. Dat vragen huurders die bijvoorbeeld een auto nodig hebben om mee te rijden in een bruiloftstoet.”

Verdien je al geld aan je auto?

“De dagprijs is door Justlease en Snappcar vastgesteld op 40 euro. Daarvan is ongeveer 32 euro voor mij. Als ik de auto acht dagen per maand verhuur, betaal ik nog maar 25 euro aan de leaseprijs. De rest heb ik terugverdiend. Voor huurders is de eerste 100 kilometer vrij, daarna betalen ze 20 cent per kilometer, waarvan ook 80 procent van de opbrengst voor mij is. Hoe meer mensen rijden met de auto, hoe beter voor mij. Dan moet ik wel goed in de gaten houden dat ik de kilometerbundel niet overschrijd.”

En als je dan toch wat nadelen moet noemen?

“Het risico op schade ervaar ik als een klein minpunt, maar niet als breekpunt. Daarnaast moet je ervoor open staan dat iemand in jouw auto rijdt. Dat het een private leaseauto is en geen privéauto, maakt het voor mij wel makkelijk om de auto te delen. Het verlaagt de drempel voor verhuurders. Hoe vaker ik de auto verhuur, hoe sneller de banden en de remmen slijten. Onderhoud, banden, reparaties zitten allemaal in de maandelijkse leaseprijs verwerkt, dus ik hoef daar niet wakker van te liggen. Ook kom ik niet voor onverwachte kosten te staan als er veel in mijn auto is gereden. Wel moet ik goed de kilometerbundel inschatten. Ik heb mijn bundel na nog geen twee maanden al met 10.000 kilometer verhoogd. Als je meer kilometers rijdt dan ingekocht, betaal je aan het einde van het jaar een meerprijs per kilometer. Als je niet oplet kan dat fors oplopen. Justlease geeft op tijd aan wanneer die grens bijna is bereikt: Let op, je gaat bijna over je bundel heen! Ieder kwartaal kun je één keer gratis je kilometerbundel omhoog of omlaag bijstellen, dus bijbetalen aan het einde van het jaar is helemaal niet nodig.”

Heb je al schade aan de auto gehad?

“Helaas had ik één keer geen rondje langs de auto gemaakt na een verhuurperiode. Toen ik er vervolgens zelf in ging rijden ontdekte ik een schade. Nu weet ik niet of het is gebeurd tijdens de verhuur, toen ‘ie stil stond op straat of door mijzelf. Daar baal ik wel van, want voor schades geldt een eigen risico als je dat niet afkoopt.”

Wat voor automobilisten huren jouw auto?

“De gemiddelde leeftijd ligt denk ik tussen de 30 en 50 jaar. Veel mensen willen een deelauto om een weekendje weg te gaan, familiebezoek of voor een zakelijke afspraak die lastig te bereiken is met het openbaar vervoer.”

Hoe is er met je auto omgegaan?

“Tot nu toe heel goed. Iedereen tankt netjes af aan het einde de van de huurperiode. De auto wordt ook steeds schoon ingeleverd. Meestal zelfs gestofzuigd terwijl dat helemaal niet hoeft. Een iemand had een luchtverfrisser opgehangen. Vast goed bedoeld, maar ik vond het stinken. Dat is alles.”

Ben je benieuwd hoe de samenwerking van Justlease met Snappcar, MyWheels en Juuve eruit ziet? Lees dan hoe je met je Justlease-auto je geld kunt verdienen.

Ook interessant:
Private Lease occasion
Private Lease elektrische auto
Private Lease aanbieding
Zakelijk leasen

Delen via