Terug naar het overzicht

Private lease en het afsluiten van een hypotheek – hoe zit dat nu precies?

2 februari 2018

Het particulier leasen van een auto, ook wel private lease genoemd, is enorm in opkomst. Het voordeel van private lease is dat u als particulier een leaseauto kunt rijden die, net als bij een zakelijke leaseauto, met een all-inclusive pakket geleverd wordt. Dat betekent dat zaken als onderhoud, reparatie en verzekering inbegrepen zijn en u dus geen omkijken heeft naar de auto. Maar het afsluiten van een private lease contract kan invloed hebben op uw hypotheek. Hoe zit dat nu precies?


Hypotheekberekening op basis van financiële ruimte
Bent u bezig met het kopen van een huis? Of heeft u plannen om dat te gaan doen? Dan is het goed om te weten dat private lease invloed heeft op de hypotheek. Bij het maken van een hypotheekberekening wordt door de bank gekeken naar de financiële ruimte die u heeft.

Het komt er op neer dat de bank deze ruimte berekent op basis van uw inkomen minus uw vaste lasten. Bij die vaste lasten hoort een private lease overeenkomst ook. Eigenlijk is het dus heel logisch dat deze invloed heeft op de hypotheek die u mogelijk kunt krijgen.

Wel is het zo dat, anders dan bij een lening, enkel het financieringsdeel van de private lease overeenkomst wordt meegenomen. Dat komt neer op 65% van de som van de leasetermijnen. Bij een lening zou dit 100% van de nieuwwaarde zijn inclusief rente, dat scheelt dus nogal.

BKR-registratie als bron
Om een overzicht te krijgen van de financiële verplichtingen wenden banken zich tot BKR. Voor bijvoorbeeld leningen wordt een BKR-toets gedaan, waarmee duidelijk is wat -de maandlasten zijn die betaald moet worden.

Daarnaast bent u bij het afsluiten van een hypotheek ook verplicht om andere vaste lasten op te geven. Dit voor uw eigen bescherming: uw maandelijkse inkomen moet voldoende zijn om de woonlasten te kunnen dragen. Bekijk de Private Lease mogelijkheden zonder BKR-registratie.

Een hypotheekberekening als voorbeeld
Laten we door middel van voorbeeld eens kijken wat de invloed is van een private lease auto op de hoogte van de hypotheek. Uiteraard geldt dit enkel bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Als een partner zelfstandig €35.000 verdient, dan is de maximale hypotheek ca. €157.000 bij 2,5% rente.
Wanneer een maandlast van €200 (oftewel een private lease auto met een nieuwwaarde van +/- €10.000) wordt toegevoegd, dan daalt dit bedrag naar circa €126.000.

Wat is verstandig om te doen?
U weet nu dat indien u een auto gaat rijden met private lease, dit van invloed kan zijn op de hoogte van uw maximale hypotheek. Bent u van plan om binnenkort een huis te gaan kopen? Maak dan voor uzelf een rekensom van uw vaste lasten. U kunt er dan voor kiezen om:

  • Te wachten met het afsluiten van een private lease contract tot na de aankoop van uw huis.
  • Indien u voldoende ruimte heeft in uw inkomen, direct een private lease contract af te sluiten.
  • Kies voor een leasemaatschappij die het mogelijk maakt om de auto flexibel weer in te leveren. Bijvoorbeeld via het overdragen van de auto aan iemand anders, zoals Justlease.nl u standaard biedt.

Zien welke private lease mogelijkheden u heeft? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Delen via