Terug naar het overzicht

Private lease: hoe zit dat ook alweer?

23 november 2018

“Dus private lease is voor ondernemers?”, verslaggever Diana Matroos blijft het benadrukken tijdens het interview dat ze heeft met Marcel Koops van leasemaatschappij Athlon op BNR. En hoewel hij haar terecht corrigeert, lijkt ze het niet te kunnen geloven: leasen is toch een zakelijke bezigheid en niet voor particulieren?

We herkennen de verwarring als geen ander. Toen we in 2012 het concept Private Lease introduceerden dacht niemand dat het kon: leasen ook voor particulieren? Het leek onvoorstelbaar.

Er wordt steeds meer geleaset

Inmiddels is private lease steeds meer gemeengoed, nu een groeiende groep mensen kiest voor het leasen van een auto in plaats van het kopen. Maar de misverstanden zijn de wereld nog niet uit. Daarom leggen we je graag kort uit wat private lease ook alweer is.

Wat is leasen?

Wanneer je leaset, heb je de auto eigenlijk in bruikleen. Hoewel het voertuig wel op jouw naam komt te staan, maak je met de leasemaatschappij specifieke afspraken over het gebruik van ervan. Bijvoorbeeld hoe lang je de auto gaat rijden en hoeveel kilometer per jaar je meeneemt in je contract.

Je betaalt voor het gebruik van de auto een vast bedrag per maand. Bij Justlease is dat bedrag inclusief auto-onderhoud, wegenbelasting en je casco en WA-verzekering zitten er bij in.

Waarom kiezen voor leasen?

Het hebben van een eigen auto voelt natuurlijk heerlijk, maar er zijn ook nadelen. Veel van die nadelen heb je met private lease niet. We zetten ze voor je op een rijtje:

In één keer een grote investering

Een nieuwe auto kopen is een dure zaak. Zelfs voor een klein stadsautootje ben je gemakkelijk rond de 10.000 euro kwijt. Kies je voor private lease, dan kun je jouw spaargeld gewoon bewaren of gebruiken voor een mooie vakantie naar een Tropisch oord.

Of voorspelbare maandlasten

Je koopt de auto niet, dus hoef je ook niet voor de aanschaf ervan te betalen. Je betaalt een vast maandbedrag voor het gebruik ervan. Wat dat bedrag is, bepaal jij zelf, want dat wordt gebaseerd op hoe lang je de auto gaat rijden, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, de opties die je kiest en meer.

Onzekerheid over waar je instapt

Je kunt natuurlijk ook kiezen om een occasion te kopen. Niks mis mee en je initiële investering hoeft niet hoog te zijn. Het nadeel is dat je nooit exact weet waar je instapt. Was het inderdaad de auto van een oud dametje dat er alleen op zondag mee reed of heeft iemand jouw occasion als rallyauto gebruikt? Je loopt het risico dat je ondanks de lage aankoopprijs, toch veel geld kwijt bent, maar dan aan onderhoud.

Of precies weten wat je krijgt

Het voordeel van een nieuwe auto is dat alles gewoon werkt en als dat niet het geval is, dan wordt het simpelweg voor je gefikst.

Wist je dat je bij Justlease ook occasions kunt leasen? Bij ons zijn dat auto’s die eerder werden geleaset en waarvan dat leasecontract is afgelopen. Je krijgt dus voor minder geld, een auto waarvan de historie helemaal bekend is en die altijd goed onderhouden is. En mocht er nou toch iets zijn, dan regelen wij het voor je.

Alle kosten voor jou

Onze jarenlange ervaring leert ons dat het beeld bestaat dat leasen wel duur moet zijn. Lange tijd was het ook alleen maar bereikbaar voor zakelijke leasers, die van hun werkgever een auto mochten rijden via de zaak.

En laten we eerlijk zijn: op het eerste gezicht lijkt private lease misschien ook wel duurder dan kopen. Maar als je de aanschafkosten, afleverkosten, maar ook zaken zoals de waardevermindering van je auto onder elkaar zet, dan blijkt leasen structureel goedkoper. We hebben een rekenvoorbeeld voor je gemaakt, waarbij alle kosten netjes op een rijtje staan.

Of alle praktische zorgen voor ons

Naast de aanschafprijs komt er natuurlijk meer kijken bij het hebben van een auto. Zaken zoals wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties, pechhulp en meer. Wanneer je kiest voor een Private Lease-auto van Justlease, zorgen wij ervoor dat je auto goed wordt onderhouden, kunnen we zorgen voor direct vervangend vervoer bij pech en is je auto gewoon verzekerd (al kun je zelf natuurlijk altijd kiezen voor extra verzekeringen zoals een schadeverzekering, ongevallenverzekering en meer). Kortom: terwijl jij geniet van de auto, zorgen wij voor de auto.

Niet alléén voor ondernemers

Zoals je ziet kleven er nogal wat voordelen aan private lease en als particulier kun jij ook gewoon een nieuwe auto uitkiezen en er zorgeloos in rijden. Maar voor de volledigheid: ook zelfstandig ondernemers kunnen private leasen en genieten dan van dezelfde voordelen.

Of private lease bij je past kun jij het beste bepalen. Maar dat private lease een heel voordelige en zorgeloze mogelijkheid is, dat durven we je te garanderen.

En Diana Matroos en BNR: jullie mogen ons altijd bellen als je precies wilt weten waarom juist particulieren en zelfstandigen baat hebben bij private lease. Wij leggen het met alle liefde uit.

Delen via