Private Lease

Meest gestelde vragen

Financial lease, private lease of kopen. Hoe zit dat precies?

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe auto te kunnen rijden. Maar hoe het allemaal precies in elkaar zit en wat nou de verschillen zijn, is niet altijd even duidelijk. Daarom zetten wij hier de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.

We vergelijken drie opties: financial lease, private lease en kopen.

Hoe werkt het kopen van een auto?

Een auto kopen was lange tijd de enige manier om een nieuwe auto te kunnen rijden. Het werkt eigenlijk heel simpel: je bepaalt je budget, zoekt de auto die daarbij past, stapt naar de dealer of het autobedrijf en rekent de auto direct af.

De voordelen van een auto kopen zijn:

 • De auto is echt van jou en daarom staat het je vrij om na verloop van tijd het voertuig weer te verkopen.
 • Je heb los van je verzekering, pechhulp en wegenbelasting geen vaste betalingsverplichting per maand. Het bedrag is immers in één keer vooraf betaald.
 • Je mag doen met de auto wat je wilt: rallyrijden, een miljoen kilometers maken, wimpers op de koplampen plakken, binnen roken, alles is mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om schade die je oploopt te laten zitten omdat het financieel even niet uitkomt om die te laten herstellen of omdat het je gewoon niet stoort.

Een auto kopen heeft ook nadelen:

 • Je moet in één keer een groot bedrag ophoesten om de auto te kopen: dag spaargeld.
 • Je hebt dan wel geen maandelijkse leasekosten of aflossing, maar alle kostenposten zoals wegenbelasting, verzekeringen, pechhulp en onderhoud, moet je zelf regelen. Dan ben je niet altijd goedkoper uit. Bij het leasen van je auto hoef je hier geen tijd aan te besteden en zorgen wij dankzij onze inkoopvoordelen voor een voordelig all-in tarief.
 • Hoewel je de auto op elk moment weer kunt verkopen, krijg je in de meeste gevallen te maken met een waardevermindering van de auto. Dat wordt ook wel de afschrijvingskosten genoemd. Je krijgt je aankoopbedrag dus niet helemaal terug.
 • Je kunt een nieuwe auto kopen, maar natuurlijk ook kiezen voor een occasion. Je loopt dan het risico op eventuele verborgen gebreken. Kies je voor private lease, ligt dat risico bij ons.
 • Op enig moment is je auto aan vervanging toe. Wil je dan weer een nieuwe auto rijden, gelden alle voor- en nadelen opnieuw.

Hoe werkt financial lease?

Financial lease is heel kort samengevat een lening om een auto te kopen. Het is dus niet hetzelfde als operational lease. De auto is echt van jou. Het verschil met het kopen van een auto is dat je niet zelf het aankoopbedrag in één keer hoeft neer te leggen. In plaats daarvan leen je het aankoopbedrag en betaal je dat over de looptijd terug. Je betaalt dan natuurlijk ook – zoals ook bij andere leningen – rente.

De voordelen van financial lease zijn:

 • De auto is van jou. Let op: dit is pas nadat de looptijd van je leasecontract is geëindigd en je de afgesproken koopsom aan het einde van je contract in zijn geheel hebt betaald.
 • Je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te leggen voor een nieuwe auto.
 • Je betaalt een vast maandelijks bedrag en de maandelijkse kosten van financial lease zijn vaak lager, omdat je aan het einde van het contract nog een aanzienlijk bedrag moet afbetalen (zie ook bij de nadelen).

En dit zijn de nadelen van financial lease:

 • Ook bij financial lease zijn alle andere kosten die komen kijken bij het hebben van een auto voor jezelf: onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen en pechhulp. Die kosten komen dus nog bovenop de maandelijkse kosten van je leasecontract. Financial lease is puur en alleen de financiering van de auto, alle andere kostenposten zijn niet bij de prijs inbegrepen.
 • Hoewel je de auto niet in één keer hoeft te betalen, is het bedrag dat je betaalt over de loop van je contract uiteindelijk hoger dan het initiële aankoopbedrag van de auto, omdat je rente betaalt over het geld dat je leent.
 • Je hebt aan het einde van de looptijd bij financial lease een koopverplichting. Dat betekent dat je de auto op dat moment MOET kopen. De dealer of leasemaatschappij waar jij je financial leasecontract hebt afgesloten bepaalt de prijs. Het bedrag dat jij voor je auto moet betalen wordt berekend op basis van de vooraf bepaalde restwaarde min de betaalde maandelijkse termijnen en de rentevergoeding. Als klant heb je de prijs van je auto aan het einde van je financial leasecontract dus niet zelf in de hand. Je bent hierbij afhankelijk van de waardebepaling door de dealer of leasemaatschappij.
 • In veel gevallen eindigt je contract met een slottermijn: dat is een groot bedrag dat je in één keer moet betalen om wat nog resteert aan lening af te lossen.

Hoe werkt private lease?

Private lease lijkt meer op operational lease zoals je dat wellicht kent uit de zakelijke sfeer. Bij private lease gebruik je feitelijk een auto en je betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. De zaken die bij het hebben van een auto horen worden bij private lease uit handen genomen en voor je geregeld. Alle autokosten zijn inclusief, behalve de brandstof.

Natuurlijk heeft ook private lease voor- en nadelen.

Dit zijn de voordelen van private lease:

 • Je betaalt een vast maandelijks bedrag.
 • Onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen, reparaties, banden en pechhulp zijn bijna altijd inbegrepen in dit bedrag (in ieder geval bij Justlease). Jij betaalt daarnaast alleen nog de brandstof.
 • Je hoeft de auto aan het einde niet te kopen óf verkopen. Dat betekent dat je niet opeens een groot bedrag neer hoeft te leggen en ook dat je geen last hebt van eventuele waardevermindering van de auto.
 • Private lease is geen lening en je betaalt hiervoor dan ook geen rente. Je hebt natuurlijk wel voor de duur van het contract een betaalverplichting.
 • Kies je voor private lease bij Justlease, dan is er nog veel meer inbegrepen in je maandbedrag. Hier lees je daar alles over.

Nadelen van private lease

 • De auto is niet van jou. Aan het einde van je contract gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Jij kunt er dan natuurlijk voor kiezen om een nieuwe auto te leasen of als je situatie is veranderd (je kunt op de fiets naar kantoor en parkeren is lastig bij jou in de buurt bijvoorbeeld), een andere keuze maken.

Welke optie het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Kies je voor private lease, dan zit je bij Justlease in elk geval goed. Het is niet voor niks dat wij gecertificeerd zijn door het Keurmerk Private lease en al duizenden tevreden klanten bedienen. Wil je meer weten over Private Lease van Justlease? Neem dan contact met ons op of bekijk de pagina met alle uitleg over private leasen bij ons.