wltp: wat is het?
De afkorting WLTP zie je staan bij een actieradius of het verbruik van een auto. Het zegt iets over hoe zuinig een auto is. We nemen je mee in de betekenis van WLTP en het verschil tussen elektrische- en benzineauto's.

Waar staat WLTP voor en wat is het?
WLTP staat voor Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure en wordt wereldwijd gehanteerd voor het aanduiden van de voertuigemissie, het brandstofverbruik en het rijbereik voor elektrische auto’s voor personenwagens en lichte bedrijfswagens. Sinds eind 2017 wordt ieder nieuw model voorzien van deze meting. Want ja, het is namelijk een meting. Door verschillende testen uit te voeren waarbij bijvoorbeeld het rijden in de stad, snelwegen en B-wegen nagebootst en geanalyseerd wordt, komt er een uitslag van het gemiddelde rijverbruik. Dat is de WLTP.
WLTP voor elektrische auto's
Bij elektrische auto’s wordt de WLTP aangeduid als een actieradius, bijvoorbeeld ‘350km WLTP’. Dit betekent dat er tijdens de WLTP naar voren is gekomen dat de auto onder ideale omstandigheden de 350km kan bereiken op een volle accu. In werkelijkheid zul je dit aantal kilometers niet halen. De wegen, temperatuur, wind, ander verkeer en je eigen rijgedrag hebben namelijk allemaal invloed op de actieradius. Houd er daarom rekening mee dat je zo’n 20-50 kilometer minder kan rijden dan de WLTP-actieradius.
WLTP voor benzineauto's
De WLTP wordt bij benzineauto’s aangeduid in de vorm van de CO2-uitstoot. Ook hierbij geldt dat de auto een bepaalde waarde heeft bereikt onder de meest ideale omstandigheden. De werkelijke CO2-uitstoot kan hoger zijn in de realiteit en is ook weer afhankelijk van de wegen, temperatuur, wind, ander verkeer en je eigen rijgedrag.
Daarnaast bepalen verschillende extra opties op een auto of de CO2-uitstoot hoger is. Dat komt bijvoorbeeld door een toename in het gewicht van de auto, wat leidt tot een hoger verbruik. Sinds 2020 wordt de WLTP-CO2-waarde gebruikt als basis voor het vaststellen van de BPM. Hoe hoger deze waarde, hoe duurder de auto wordt door het hogere BPM-bedrag.