Het winterklaar maken van je auto

Zo doe je dat! Een eenvoudig stappenplan met acties die jij helemaal zelf kan ondernemen. Jouw auto is hierna helemaal klaar voor de winterse temperaturen.

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Het winterklaar maken van je auto

Waarom je auto winterklaar maken?

Het einde van de herfst is in zicht, de temperaturen gaan omlaag en de ruiten van je auto beslaan weer; de winter komt eraan. Net als dat dat gure weer iets met ons doet, ondervindt je auto ook gevolgen van het koude weer. Wij kunnen wel voor onszelf zorgen; we trekken een warme trui aan, halen onze dikke jassen weer tevoorschijn en doen een sjaal om. Maar waar is jouw auto nou echt aan toe? Wat kun je doen zodat jouw auto de hele winter door kan presteren zoals jij dat van 'm verwacht? Lees er in dit blogartikel meer over. Met een eenvoudig stappenplan waar jij helemaal zelf mee aan de slag kan, weet je zeker dat jouw auto die koude winter wel doorkomt.

Stap 1: Je accu controleren

Deze staat niet voor niets op nummer 1. Dit is namelijk de meest voorkomende veroorzaker van het niet starten van je auto in de winter! Batterijen doen het minder goed met koude temperaturen en de accu in jouw auto is daar geen uitzondering in. Laat daarom op tijd je accu controleren. Nog een belangrijke die we je willen meegeven; maak niet alleen maar korte ritjes als het echt koud is. De accu heeft dan namelijk niet voldoende tijd om weer goed te kunnen opladen, waardoor het zomaar zou kunnen dat je opeens met een lege accu staat.

Stap 2: De ruitenvloeistof en koelvloeistof checken

We beginnen met de ruitenvloeistof. Hier bestaat namelijk een roze (of gele) variant van en een blauwe variant. De roze (of gele) is voor de zomer en de blauwe is voor de winter. Met de blauwe ruitenvloeistof voorkom je dat je je ruiten niet meer kan schoonmaken door de koude temperaturen omdat de ruitenvloeistof bevroren is. Je kunt de blauwe ruitenvloeistof gewoon bij de roze (of gele) vloeistof gieten in het reservoir. Houd er wel rekening mee dat de werking van het antivries iets minder goed werkt als er nog heel veel zomerse ruitenvloeistof in het reservoir zat.

De koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt, ook in de winter. Ook deze vloeistof kan bevriezen. Om dit te voorkomen, kun je een beetje antivries toevoegen aan het koelvloeistofreservoir. Lees de verpakking goed om tot de juiste mengverhoudingen te komen.

Stap 3: Ervoor zorgen dat je rubbers niet kunnen bevriezen

Niets is zo vervelend als haast hebben in de ochtend en erachter komen dat je je autodeur niet open krijgt; hij is namelijk compleet bevroren... Hoe voorkom je dit nou? Zorg ervoor dat je tijdig de rubbers van je auto insmeert met een speciale rubberstick of een siliconenspray. En, vergeet daarbij de kofferbak niet!

Stap 4: De handrem

Een geniale uitvinding, maar met temperaturen onder het vriespunt zijn er toch wat dingen waar je op moet letten. Heb je een ouderwetse handrem in je auto? Gebruik deze dan niet als het vriest! De kabels in het mechanisme van de handrem kunnen namelijk bevriezen, waardoor jij niet weg kan rijden. In plaats daarvan kun je je auto in de eerste versnelling laten staan. Zo blijft die op z'n plek staan en heb jij geen last van een bevroren handrem. Dit geldt trouwens alleen bij een ouderwetse handrem. Een elektrische handrem kun je wel gewoon gebruiken als het vriest.

Stap 5: Niet je auto laten warmdraaien voordat je vertrekt

Hoe verleidelijk het ook is om in een lekkere warme auto te kunnen stappen, we raden je dit toch echt af om te doen. Dit is namelijk heel slecht voor de motor. Door de motor op lage toeren te laten draaien terwijl het heel koud is, slijt deze sneller en verbruikt de motor veel energie. Dit kost je dus benzine! De uitlaatgassen die vrijkomen bij het (koud) stationair laten draaien wil je ook liever niet, dit is namelijk super slecht voor de CO2-uitstoot.

Stap 6: Condens verwijderen uit je auto

Veel auto's hebben er last van; condens. Het lijkt wel bijna onvermijdelijk. Vocht zoekt droge plekken op en daarom kruipt het zo naar binnen zonder dat je het echt doorhebt. Een makkelijke oplossing is een vochtvreter in je auto plaatsen. Helpt dat onvoldoende? Dan is het een goed idee om bij droog weer je verwarming heel hoog te zetten. De auto warmt op, het vocht gaat in de lucht zitten en deze vochtige lucht werk je zo naar buiten door je ramen even open te doen.

Stap 7: Zorgen voor goed zicht

Want dat wil je in de verraderlijke omstandigheden die de winterse temperaturen kunnen veroorzaken. We hebben al eerder benoemd dat het stationair laten draaien van je auto niet zo'n goed idee is. Natuurlijk is dit wel een handige oplossing om je ruiten te ontdooien, maar toch willen we je een aantal alternatieven aanbieden. De eerste is ouderwets krabben: maximale effort met een maximaal resultaat. We snappen dat je geen zin hebt om 5 minuten je ruiten te krabben in het pikkedonker met -5 graden. Daarom is het handig om een brede krabber aan te schaffen. Dit gaat je tijd besparen! Heb je er één met ook nog zo'n mooie borstel eraan? Dan maak je je ruiten binnen no-time ijsvrij. Iets wat we steeds vaker zien is heet water over je bevroren ruit heen gooien. Doe dit alsjeblieft niet, want de kans is groot dat je ruit hierdoor gaat barsten.



Dat was 'm dan! Zeven stappen die jij kunt volgen om je auto winterklaar te maken. Waar begin jij mee?