De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Het is een hele mond vol, maar een belangrijke stap richting emissieloos rijden. Met de regeling wil de overheid elektrisch rijden voor particulieren toegankelijker maken. De hoge kosten vormen voor veel mensen een flinke drempel om de overstap naar een elektrische auto te maken. Een subsidie moet deze drempel deels wegnemen. Dit was een van de afspraken uit het klimaatakkoord voor 2030.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de auto die je kiest. Niet van het model, maar van je keuze voor nieuw of gebruikt. Koop of private lease je een compleet nieuwe auto, dan heb je op dit moment recht op € 4000 subsidie. Voor occasions bedraagt de subsidie € 2000. Omdat de aanschafprijs van elektrische auto’s steeds verder daalt, zal ook de subsidie de komende jaren afnemen. Voor occasions blijft de € 2000 wel staan.

Wanneer heb ik recht op subsidie?

Aan de subsidie voor elektrische auto’s zijn een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste om bij stil te staan is de nieuwprijs (cataloguswaarde) van de auto. Deze moet liggen tussen € 12.000 en € 45.000. Duurdere elektrische auto’s, bijvoorbeeld de huidige Tesla’s, komen daarom niet in aanmerking voor de regeling.

Ook is het belangrijk dat de auto gebruikt kan worden voor grote afstanden. Met een volledig opgeladen accu moet de auto minimaal 120 kilometer kunnen rijden. Het goede nieuws is dat bijna alle moderne elektrische auto’s moeiteloos aan deze voorwaarde voldoen. Koop of lease je een occasion? Dan is het goed om te checken wat de actieradius was toen de auto nieuw was.

Een derde aandachtspunt is het eigenaarschap van de auto. Lease je bijvoorbeeld korter dan vier jaar een elektrische auto? Dan stopt de maandelijkse subsidie als je leasecontract afloopt. Om misbruik te voorkomen krijg je alleen subsidie als je de auto koopt of leaset via een erkende dealer of leasemaatschappij.

Hoe werkt het aanvragen van de subsidie?

Je bestelt een elektrische auto bij Justlease en loopt het gehele bestelproces door. Is het proces voltooid? Dan heb je 10 dagen de tijd om je subsidieaanvraag in te dienen. Dit kan vanaf 1 juli 2020 eenvoudig via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vind je pagina’s voor het leasen van een nieuwe auto en van een occasion. Je moet hier wel een aantal documenten voor bij de hand houden. De overheid streeft er naar om deze beoordeling in 4 weken af te ronden maar het kan maximaal 26 weken duren.

Is jouw subsidie toegewezen? Gefeliciteerd! Dan zit je spoedig in jouw nieuwe elektrische auto. Is jouw subsidieaanvraag afgewezen, dan geven wij je de mogelijkheid om jouw bestelling binnen 14 dagen te ontbinden. De aflevering blijft in de wacht tot we het besluit van de overheid weten. Is er nog geen besluit maar wil je toch alvast je auto ontvangen? Dat kan indien je afziet van jouw recht tot ontbinding. Afzien kan door dit formulier ingevuld te mailen naar vragen@justlease.nl.

Beperkte subsidiepot?

De subsidiepot is beperkt. Ieder jaar stelt de overheid een bedrag beschikbaar voor de subsidie. Is die pot op, dan is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om voor dat jaar subsidie aan te vragen. In 2020 was de subsidiepot 17,2 miljoen euro. Genoeg voor 2500 occasions en 3600 nieuwe auto’s.

Voor 2020 is de gehele beschikbare subsidie na ruim 2 weken al vergeven. Wil je toch gebruik maken van de subsidie? Vraag dan de subsidie aan voor 2021.

Krijg ik ook subsidie voor een hybride?

Nee, is het korte antwoord. De subsidie geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Plug-in hybrides zijn auto’s die deels elektrisch zijn en deels op brandstof rijden. Een goede stap voorwaarts, maar nog niet volledig emissieloos. In het klimaatakkoord is de wens uitgesproken om vanaf 2030 alleen nog emissieloze auto’s op de weg te brengen. Daarom geldt de regeling alleen voor volledig elektrische auto’s.

Wat als mijn subsidieaanvraag voor een elektrische auto wordt afgewezen?

De subsidiepot van de overheid voor elektrische auto’s is niet oneindig diep. Het kan dan ook zo zijn dat je, nadat je je aanvraag hebt gedaan voor een Elektrische Private Leaseauto, te horen krijgt van de overheid dat jouw subsidieaanvraag is afgewezen. Je kunt namelijk pas de subsidie aanvragen als je een Elektrische Private Leaseauto hebt aangevraagd. We kunnen ons voorstellen dat je dan weer even wilt nadenken of je elektrisch wilt privé leasen of wellicht een andere leaseauto wilt gaan rijden.

Deze mogelijkheid bieden wij je graag. Je kunt bij Justlease namelijk jouw bestelling voor een elektrische auto ontbinden als de overheid jouw subsidieaanvraag afwijst. Wil je ontbinden? Stuur dan een mail naar vragen@justlease.nl en wij regelen de rest. Let er wel goed op dat je jouw verzoek voor ontbinding binnen 14 dagen na afwijzing van jouw subsidieaanvraag bij ons indient.

Subsidie aangevraagd en afgewezen maar wil je toch gaan rijden in de auto die je hebt aangevraagd? Geen probleem! Je hoeft in dat geval niets te doen want wij verwerken jouw bestelling tenzij je deze ontbindt.

Wil je afzien van jouw recht op ontbinding? Dat kan eenvoudig door dit formulier ingevuld te mailen naar vragen@justlease.nl.

Bekijk direct onze Elektrische Private Lease modellen