De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Het is een hele mond vol, maar een belangrijke stap richting emissieloos rijden. Met de regeling wil de overheid elektrisch rijden voor particulieren toegankelijker maken. De hoge kosten vormen voor veel mensen een flinke drempel om de overstap naar een elektrische auto te maken. Een subsidie moet deze drempel deels wegnemen. Dit was een van de afspraken uit het klimaatakkoord voor 2030.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de auto die je kiest. Niet van het model, maar van je keuze voor nieuw of gebruikt. Koop of private lease je een compleet nieuwe auto, dan heb je op dit moment recht op € 4.000 subsidie. Voor occasions bedraagt de subsidie € 2.000. Omdat de aanschafprijs van elektrische auto’s steeds verder daalt, zal ook de subsidie de komende jaren afnemen. Voor occasions blijft de € 2.000 wel staan.

Wanneer heb ik recht op subsidie?

Aan de subsidie voor elektrische auto’s zijn een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste om bij stil te staan is de nieuwprijs (cataloguswaarde) van de auto. Deze moet liggen tussen € 12.000 en € 45.000. Duurdere elektrische auto’s, bijvoorbeeld de huidige Tesla’s, komen daarom niet in aanmerking voor de regeling.

Ook is het belangrijk dat de auto gebruikt kan worden voor grote afstanden. Met een volledig opgeladen accu moet de auto minimaal 120 kilometer kunnen rijden. Het goede nieuws is dat bijna alle moderne elektrische auto’s moeiteloos aan deze voorwaarde voldoen. Koop of lease je een occasion? Dan is het goed om te checken wat de actieradius was toen de auto nieuw was.

Een derde aandachtspunt is het eigenaarschap van de auto. Lease je bijvoorbeeld korter dan vier jaar een elektrische auto? Dan stopt de maandelijkse subsidie als je leasecontract afloopt. Om misbruik te voorkomen krijg je alleen subsidie als je de auto koopt of leaset via een erkende dealer of leasemaatschappij.

Hoe werkt het aanvragen van de subsidie?

Je bestelt een elektrische auto bij Justlease en loopt het gehele bestelproces door. Is het proces voltooid? Dan dien eenvoudig je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jouw subsidieaanvraag in. Op de website van RVO vind je pagina’s voor het leasen van een nieuwe auto en van een occasion. Je moet hier wel een aantal documenten voor bij de hand houden. De overheid streeft er naar om deze beoordeling in 4 weken af te ronden maar het kan maximaal 26 weken duren.

Beperkte subsidiepot?

De subsidiepot is beperkt. Ieder jaar stelt de overheid een bedrag beschikbaar voor de subsidie. Is die pot op, dan is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om voor dat jaar subsidie aan te vragen.

Let op! Op basis van de beschikbaarheid van de subsidie en het verloop gedurende het jaar kan de overheid besluiten om aanpassingen te maken in de regels. Kijk voor de meest actuele informatie en beschikbare subsidie op de website van RVO.

Krijg ik ook subsidie voor een hybride?

Nee, is het korte antwoord. De subsidie geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Plug-in hybrides zijn auto’s die deels elektrisch zijn en deels op brandstof rijden. Een goede stap voorwaarts, maar nog niet volledig emissieloos. In het klimaatakkoord is de wens uitgesproken om vanaf 2030 alleen nog emissieloze auto’s op de weg te brengen. Daarom geldt de regeling alleen voor volledig elektrische auto’s.

Bekijk direct onze Elektrische Private Lease modellen