Subsidie elektrische auto 2024
Profiteer nu van EV-subsidie

Vanaf 9 januari 2024 om 09:00 uur is het weer mogelijk om subsidie voor een elektrische auto te krijgen. Je kunt bij Justlease nú jouw elektrische auto samenstellen en in aanmerking komen voor de EV-subsidie!

Subsidie elektrische auto 2024<br>Profiteer nu van EV-subsidie

Elektrisch rijden met EV subsidie

Vanaf 9 januari 2024 om 09:00 uur is het weer mogelijk om subsidie voor een elektrische auto te krijgen. Fijn voor wie nog twijfelt over elektrisch rijden. En dit jaar is het nog belangrijker om de knoop door te hakken om elektrisch te gaan rijden. 2024 is namelijk het laatste jaar dat je subsidie kunt krijgen voor een elektrische auto. In 2025 komt de SEPP-subsidieregeling te vervallen. Hoe werkt deze subsidie en hoeveel kun je krijgen?

EV-subsidie
De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), ook wel EV-subsidie genoemd. Het is een hele mond vol, maar een belangrijke stap richting emissieloos rijden. Met de regeling wil de overheid elektrisch rijden voor particulieren toegankelijker maken. De hoge kosten vormen voor veel mensen een flinke drempel om de overstap naar een elektrische auto te maken. Een subsidie moet deze drempel deels wegnemen. Dit was een van de afspraken uit het klimaatakkoord voor 2030. Lees op deze pagina alles wat je wilt weten over de EV-subsidie.

Elektrisch aanbod met EV subsidie

Hoeveel subsidie voor een elektrische auto kan ik krijgen?

Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de auto die je kiest. Niet van het model, maar van je keuze voor nieuw of gebruikt. Koop of private lease je een compleet nieuwe auto, dan heb je op dit moment recht op € 2.950,- subsidie. Voor occasions bedraagt de subsidie € 2.000,-. Omdat de aanschafprijs van elektrische auto’s steeds verder daalt, zal ook de subsidie de komende jaren afnemen. Voor occasions blijft de € 2.000,- wel staan. 2024 is het laatste jaar dat je EV-subsidie kunt aanvragen. In 2025 komt de SEPP-subsidieregeling te vervallen.

Wanneer heb ik recht op subsidie?

Aan de subsidie voor (tweedehands) elektrische auto’s zijn een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste om bij stil te staan is de nieuwprijs (cataloguswaarde) van de auto. Deze moet liggen tussen € 12.000,- en € 45.000,-. Duurdere elektrische auto's, bijvoorbeeld de duurdere modellen van Tesla, komen daarom niet in aanmerking voor de regeling.

Populaire modellen: Opel Corsa-e Private Lease | Peugeot e-208 Private Lease | Peugeot e-2008 Private Lease | BYD Dolphin Private Lease | Tesla Model 3 Private Lease.

Ook is het belangrijk dat de auto gebruikt kan worden voor grote afstanden. Met een volledig opgeladen accu moet de auto minimaal 120 kilometer kunnen rijden. Het goede nieuws is dat bijna alle moderne elektrische auto’s moeiteloos aan deze voorwaarde voldoen. Koop of lease je een occasion? Dan is het goed om te checken wat de actieradius was toen de auto nieuw was.

Een derde aandachtspunt is het eigenaarschap van de auto. Lease je bijvoorbeeld korter dan vier jaar een elektrische auto? Dan stopt de maandelijkse subsidie als je leasecontract afloopt. Om misbruik te voorkomen krijg je alleen subsidie als je de auto koopt of leaset via een erkende dealer of leasemaatschappij.

Hoe werkt het aanvragen van de subsidie?

Je bestelt een (tweedehands) elektrische auto bij Justlease en loopt het gehele bestelproces door. Is het proces voltooid en het contract in 2024 afgesloten? Dan dien je eenvoudig via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jouw subsidieaanvraag in. Op de website van RVO vind je pagina’s voor het leasen van een nieuwe auto en van een occasion. Je moet hier wel een aantal documenten voor bij de hand houden. De overheid streeft er naar om deze beoordeling in 4 weken af te ronden maar het kan maximaal 26 weken duren.

Beperkte subsidiepot?

De subsidiepot is beperkt. Ieder jaar stelt de overheid een bedrag beschikbaar voor de subsidie, waarbij 2024 het laatste jaar is dat er EV-subsidie aangevraagd kan worden. Is die pot op, dan is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om voor dat jaar subsidie aan te vragen.

Let op! Op basis van de beschikbaarheid van de subsidie en het verloop gedurende het jaar kan de overheid besluiten om aanpassingen te maken in de regels. Kijk voor de meest actuele informatie en beschikbare subsidie op de website van RVO.

Krijg ik ook subsidie voor een hybride?

Nee, is het korte antwoord. De subsidie geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Plug-in hybrides zijn auto’s die deels elektrisch zijn en deels op brandstof rijden. Een goede stap voorwaarts, maar nog niet volledig emissieloos. In het klimaatakkoord is de wens uitgesproken om vanaf 2030 alleen nog emissieloze auto’s op de weg te brengen. Daarom geldt de regeling alleen voor volledig elektrische auto’s.

Bekijk direct onze Elektrische Private Lease modellen