Wegenbelasting elektrische auto: welke tariefwijziging vanaf 2026?

Wegenbelasting elektrische auto: welke tariefwijziging vanaf 2026?

Zo zit het met de wegenbelasting en elektrische auto’s

Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen in een elektrische auto gaan rijden? Door ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken natuurlijk! Daarom heeft de overheid jaren geleden subsidies vrijgemaakt en besloten dat elektrische auto’s vrijgesteld zijn van de wegenbelasting. Tot nu.

We zagen het al een tijdje aankomen, want het kabinet had zich namelijk voorgenomen om eigenaren van elektrische auto’s vanaf 2025 te laten betalen voor de motorrijtuigenbelasting. Dat zou betekenen dat de maandelijkse kosten voor je elektrische auto flink kunnen oplopen. Hieronder lees je er meer over.Betaal je ook wegenbelasting bij Private Lease?

Wie private leaset, leaset voor een all-in tarief. Daar valt de wegenbelasting ook onder en hier hoef jij je dus geen zorgen om te maken. Het grootste voordeel van Private Lease is dat je weet wat je maandelijks kwijt gaan zijn aan een auto. Maar, wanneer belastingen of heffingen in verband met het bezit of gebruik van het voertuig gewijzigd worden, dan mag de leasemaatschappij het maandbedrag eenzijdig aanpassen. Hier valt ook de wegenbelasting onder. Je betaalt dus nog steeds een all-in tarief, alleen gaat door het wegenbelasting tarief voor elektrische auto’s dit maandelijkse bedrag stijgen.Vanaf wanneer ga je wegenbelasting betalen voor je elektrische auto? En hoe veel is dat dan?

In eerste instantie zou de invoering van de wegenbelasting voor elektrische auto’s in 2025 al gaan gebeuren. In 2025 zou dat nog zijn met een flinke korting, waarna in 2026 het volledige wegenbelastingtarief al betaald zou moeten worden. Gelukkig heeft het kabinet besloten om de vrijstelling te handhaven tot 2026 en vanaf 2026 pas een kortingsregeling in te voeren. Door deze kortingsregeling hoeft de consument pas in 2031 de volledige motorrijtuigenbelasting te betalen. In de vijf jaar waarin de kortingsregeling geldt, wordt het wegenbelastingtarief langzaamaan opgebouwd.

Zoals het er nu naar uitziet gaan eigenaren van elektrische auto’s 60% wegenbelasting betalen vanaf 2026. Vanaf 2029 is dat 65% en vanaf 2031 zal het volledige tarief betaald moeten worden. Daarbij is het nog niet bekend of elektrische auto’s in dezelfde gewichtsklassen en bijbehorende tarieven gaan vallen als benzine- en dieselauto’s. De exacte tarieven blijven voorlopig nog een mysterie. Hopelijk kunnen we je binnenkort voorzien van meer informatie!

Private Lease elektrische autoRij voordelig elektrisch via Justlease Private Lease

Private Bij Justlease vind je ook de perfecte elektrische auto voor jou. Bekijk nu al onze elektrische auto’s. Ga je voor een nieuwe auto of een Private Lease occasion?

Bekijk Private Lease aanbod